Simplu ca “Bună ziua”

Despre psihologi se mai spune că și-au ratat cariera în medicină. Și în același timp că lucrează cu nebuni. Iar psihologii organizaționali, cu atât mai trist…

Despre consultanți se spune că livrează Bulls#*t Bingo managerilor incompetenți. Dar și că vin cu programe sofisticate care ”sună bine în teorie, dar îi omoară practica”.

Consilierea în carieră sau în business se caută când e prea târziu. Și chiar și atunci, soluțiile sunt standardizate, indiferent de materialul clientului, și implică acronime ca SEO și PR, sau ghiduri cu 5 până la 21 de Pași spre Succes.

Pare că nu vrem să ne lăsăm ajutați. Ne complăcem în autocompătimire (”Eu nu sunt ok, ceva nu fac bine, nu sunt destul de ….”) sau paranoia (”Ceilalți nu sunt ok, îmi pun mereu bețe în roate, au ceva cu mine”) sau inutilitate (”Nimeni nu e ok, iar eu nu pot face nimic despre asta”).

Dincolo de paradigma tiparelor de personalitate și a canapelelor mistice din cabinetele psihologice, își face loc și Analiza Tranzacțională. Practicanții AT se ocupă de interacțiunile dintre oameni pentru îmbunătățirea calității vieții, în domeniul psihoterapiei, consilierii, educației și dezvoltării organizaționale. Deci all of the above.

Prin observații atente și intuiții perspicace, au fost formulate de-a lungul timpului diagrame practice și metode de analiză a comportamentului uman. Observațiile și perspicacitatea stau și acum la baza procesului de schimbare, a autodeterminării, și, mai ales, a libertății de alegere. Iar progresele recente ale neuroștiințelor par să susțină conceptele de bază și dinamica lor.

Analiza Tranzacțională este folosită atât în dezvoltarea personală individuală, cât și în grup, analizând tranzacțiile dintre protagoniști – de la experiența interioară, la comportamentele interpersonale, din prezent, cât și din trecut.

Câteva dintre conceptele cheie care diferențiază această metodă de altele sunt scenariul de viață, modelul stărilor eului, nevoia de stimulare și de recunoaștere, structurarea timpului, desconsiderarea și autonomia.

Principiile filozofice, asumate în procesul de schimbare sunt:

Toți oamenii sunt OK.

Toată lumea are capacitatea de a gândi.

Oamenii își hotărăsc singuri destinul și aceste decizii se pot modifica.

Practic, prin intermediul comunicării deschise, sistematizăm și dăm sens gândurilor, trăirilor și comportamentelor noastre, pentru șansa la o soartă mai bună.


Daca ai ajuns până aici, îți propun câteva teme de reflecție:

Care a fost eroul tău preferat în copilărie?

Care a fost/ este povestea ta preferată?

Ce fel de oameni îți plac cel mai mult?

Care este cel mai bun lucru pe care-l poți face cu viața ta?

Cât vei trai? Care vor fi ultimele tale cuvinte?

Nu te gândi prea mult, răspunsurile sunt simple și le știai deja 🙂


Lecturi recomandate, amatorilor și specialiștilor deopotrivă:

Ce spui după Bună ziua? – Psihologia destinului uman, de Eric Berne

Jocurile noastre de toate zilele – Psihologia relațiilor umane, tot de Eric Berne

Eu sunt OK – Tu ești OK, de Thomas A. Harris

Advertisement

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s